Mayovky na Internetu

Určení

Zakladatel: eventualis

Belenor
22.07.2026 16:14
Musím přiznat, že nejsem schopen odpovědět. Jedině snad, kdyby se Vám chtělo mi poslat titulní listy a reklamu, třeba by mě něco trklo. Možná by šlo podle reklamy zkusit dohledat, kdy zmíněné věci vyšly. Osobně mám salát v převazbě a také netuším, které vydání to je.
Kdyžtak na majerco@seznam.cz

Naposledy upraveno: 22.07.2026 16:14, Belenor

eventualis
21.07.2026 18:25
Vážení,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc při identifikaci vydání trojsvazkového románu Karel May – Vinnetou, rudý gentleman, vydaného nakladatelstvím Jos. R. Vilímek.
Můj exemplář má tyto bibliografické znaky:
edice Dobrodružné cesty,
označení „Autoris. vydání“,
překlad Oskar Flögl,
ilustrace Josef Ulrich,
tisk Česká grafická společnost „Unie“ v Praze,
původní hnědé plátěné nakladatelské vazby s barevnou vlepenou ilustrací,
původní světle modré květované předsádky,
rozsah textu:
I. díl – 487 stran textu (+ obsah),
II. díl – 464 stran textu (+ obsah),
III. díl – 485 stran textu (+ obsah).
Na exempláři není nikde uveden rok vydání. Podle dostupných bibliografických údajů by se mohlo jednat o první vydání z roku 1901 nebo o druhé vydání z roku 1908. Ve veřejně dostupných zdrojích jsem však nenašel spolehlivé rozlišovací znaky mezi těmito dvěma vydáními.
Chtěl bych Vás proto požádat o radu:
Existují známé typografické nebo bibliografické rozdíly, podle kterých lze první a druhé vydání bezpečně odlišit?
Jsou rozhodující například signatury tiskových archů, sazba, reklamy na konci svazků nebo jiné detaily?
Pokud ano, které konkrétní strany nebo znaky by bylo vhodné nafotit pro jednoznačné určení vydání?
Předem Vám děkuji za Váš čas i případnou pomoc. V případě potřeby rád zašlu fotografie titulních listů, vazeb, předsádek i dalších detailů.
S pozdravem
Jaroslav Holík