Zakladatel: Zeta
![]() haremheb 20.02.2023 13:34 |
Čingačgúk:Na západ / Into the West, je naprosto skvělý seriál, také vřele doporučuji. |
Čingačgúk 20.02.2023 11:39 |
Nedávno som dopozeral 1883 a musím povedať, že mám zmiešané pocity. Na jednej strane sa mi to zdalo celkom realistické, príbeh zaujímavý, nádherné lokácie. Na druhej strane som mal problém s hlavnou postavou. Vytáčali ma milostné avantúry pomaly s prvým chlapom, ktorého stretne, potom hneď zase s indiánom. A tie romantické komentáre okolo toho. Neviem, možno som len málo romanticky založený ;-) ale každopádne mi to liezlo na nervy. Dokonca až tak, že keď sa jej na konci stalo, čo sa stalo, bolo mi viac menej jedno, či to prežije. A keď vám je už jedno, čo sa stane s hlavnou postavou, asi je niečo zle... Zaujímavejšie boli pre mňa osudy vedľajších postáv – kapitán, seržant, vysťahovalci. Celkovo by som to ohodnotil asi 3/5, najmä kvôli hlavnej hrdinke. Ak môžem odporučiť, nejakú inú western sériu, určite stojí za pozretie Na Západ z roku 2005 (https://www.csfd.cz/film/175926-na-zapad/prehled/). Ide o 6dielnu minisériu, ktorá sleduje osudy jednej rodiny na pozadí dejín amerického západu v rokoch 1820-1890. Seriál je veľmi kvalitne spracovaný (na produkcii sa podieľal aj S. Spielberg), až na lacné a do očí bijúce CGI efekty, ale to sa dá prepáčiť, vzhľadom na to že ide o televízny projekt. Mimochodom cameo si tu zahrali aj niektorí známi indiánski herci – Wes Studi, Russel Mean, Graham Green. A ešte – druhý diel je takmer ako celý 1883 v skratke. Nechcem prezrádzať dej, ak by si to náhodou niekto chcel pozrieť, ale jednotlivé udalosti v tej epizóde sú tak podobné k 1883, až podozrievam Sheridana, že sa „inšpiroval“. Okrem toho sa tam dajú nájsť aj nejaké tie "mayovské drobnosti", napr. súboj zelenáča so skúseným zálesákom, alebo dopady zlatej horúčky na ľudský charakter. |
![]() Zeta 05.12.2022 05:27 |
Jeeee, tak na takovej vánoční dárek se těším, to si samozřejmě nedám ujít! Díky za info! Tu vazbu na mayovky tam vidím v základu - v koloně vystěhovalů, co jsou plus mínus lidi s naprosto nulovými schopnostmi, kterým byl slíben ráj, že v Americe lítaj pečení holubi do huby, jak se říká, a procitnou krutou realitou a potřebují průvodce a ochranku v jednom. Tohle se objevuje v mayovkách parkrát jako hlavní téma - Duch Llana Estacada a Petrolejový princ myslím. Okrajově je tenhle fenomén zmíněn pokaždé, když se mluví právě o Llanu, naivních přistěhovalců se týká i první díl Supů Mexika... Old Shatterhand a různí další zálesáci tuhle pomoc a ochranku dělali opakovaně, nevím už kde je zmíněno, že OS převáděl nějaké zlatokopy do Kalifornie a proto se rozloučil s Vinnetouem na nějaký čas (je to jen zmíněno, příběh se odehrává "mimo záběr", zas jedna z asi milionu Šárlího všelijakých nastíněných příběhů, co se někdy v minulosti staly) Za další samozřejmě kůň jménem Blesk:-D No a za třetí láska mezi blondýnou s neobyčejnými schopnostmi, a ušlechntilým idiánem :-D A sedl mi i ten konec, který mi taky svou podstatou připomněl OS a Vinnetoua (ale nechci spoilerovat, i když určitě chápeš, co přesně mám na mysli ;-) Jinak mimochodem, zítra s manželem snad dorazíme právě do Montany, tak se těším velice!:-) |
m. 03.12.2022 18:42 |
hunterN, Zeta: To nadmíru hvězdně obsazené 1923, zejména pokud jde o převzetí partů Tima McGrawa a Faith Hill, se nejen začíná natáčet, za dva týdny to jde do vysílání... K těm nedávným povedeným westernům (a opět s - asi ne úplně pravděpodobně - silnou ženskou hrdinkou) lze doporučit The English. Tu vazbu na mayovky u 1883 nevidím, resp. takhle úplně obecně by to splňoval asi každý příběh o cestě na Západ... O:-) |
![]() hunterN 01.12.2022 22:38 |
Ahoj. Souhlasím, že jde o velice povedený seriál. Ono v současné době narazit na kvalitní nový filmový western je celkem problém a filmovou tvorbu pomalu přebraly (opravdu kvalitní) seriály, jako zmíněný 1883 a pak Hell on Wheels, Hatfieldovi a McCoyovi, Godless a další. Za zmínku stojí i to, že hlavních rolí (manželů Duttonových) se v seriálu 1883 zhostili dvě hvězdy americké country a skuteční manželé Tim McGraw a Faith Hill. Jedná se navíc o tzv. prequel k westernovému seriálovému hitu ze současnosti Yellowstone, který už má pátou řadu a v hlavní roli exceluje Kevin Costner, coby rančer John Dutton, prapravnuk vystěhovalců ze seriálu 1883 a vlastník největšího ranče v USA. Yellowstone opravdu doporučuji. Jedná se o jakousi kombinaci westernového Dallasu a Nesmiřitelných, s mafiánským Kmotrem, Zákony gangu a politického Domku z karet. A kromě ryze westernového prequelu 1883, se začíná natáčet další westernový prequel o rodině Duttonových 1923 s Harrison Fordem. |
![]() Zeta 30.10.2022 02:03 |
Ahoj kamarádi! Dokoukala jsem tenhle seriál, a musím říct, že mě v dobrém smyslu strašně moc překvapil! Je tam totiž strašně moc mayovských drobností, počínaje všelijakými těmi zdivočelými partičkami zlodějů koní a hrdlořezů, co se potulují prériemi nebo dělají bordel ve městech, přes farmy a usedlosti uprostřed pustiny, setkáme se pochopitelně s indiány - a to jak s těmi, kteří se rozhodli bělochům pomáhat,tak s těmi, co účastníky kolony vystěhovalců neváhají pozabíjet a ještě k tomu oskalpovat... Ve zkratce - zápletka se točí kolem něčeho, co z mayovek záme jak své boty - kolona vystěhovalců chce na západ, ale potřebuje k tomu samozřejmě zkušené průvodce. Většina ani neumí anglicky, nemají žádné znalosti o přežití v americké divočině, berou si s sebou naprosto nepraktické věci, a cestou je postupně kosí nemoci, úrazy, nepřátelé, i ta obyčejná příroda sama. Je to celé vyprávěno z pohledu 17-18 náctileté holky, takže trošička patosu je naprosto na místě a ničemu nevadí. Její vnitřní monology ohledně přírody jsou něco, s čím při každé svojí cestě po Americe bytostně souzním - třeba říká, že příroda je nejkrásnější, když pro ni člověk nemá slova. Já taky mám pokaždé slovní zásobu předškoláka. A ty scenérie, ano, tak to tady opravdu vypadá! Líbí se mi i zapojení realistických věcí, jako že třeba naprostá většina vystěhovalců neumí plavat, že než vyrazí na cestu, projdou kontrolou zda někdo nemá neštovice, fakt, že jedna žena měla sedm dětí a všechny jedno po druhém dle jejího vyprávění zemřely a už má jen jedno jediné...Opravdu doporučuji, vychutnala jsem si tenhle počin velice! :-) A jo, že kůň hlavní hrdinky se jmenuje Lightning, tedy blesk, mě taky zaujalo :-D Viděl jste někdo? Jak případně tenhle seriál hodnotíte? Líbil se vám? |